Buikbinding

Buikbinding behandeling voor de pas bevallen mama

Liefdevolle omhulling om de leegte in je buik op te vangen

Buik binding, ook wel bengkung genoemd, is een oude Maleisische methode van inbinden van de buik van een pas bevallen vrouw. Dit gebeurt door middel van een lange lap (17 meter) zacht katoenen stof. Het buik binden is een effectieve en belangrijke manier om de nieuwe mama te helpen in haar herstel en dit te bespoedigen. Het zorgt voor een snellere afvoer van bloed, lucht en vocht door de constante ondersteunende druk rond haar bekken en torso. Ook ondersteunt de buikwikkel het herstel van het bekkengebied, waardoor na de bevalling dit gebied als het ware gesloten wordt.

Veel voordelen:

  • Door de vele opbouwende laagjes stof, 360˚ ondersteuning
  • De buikwikkel brengt de heupen, buik, en ribben terug bij elkaar
  • Voorkomt verkeerde houding tijdens het borstvoeden. Met een buikwikkel kan een moeder niet gaan hangen, zodat pijn in haar gehele rug voorkomen kan worden.
  • De baarmoeder zal sneller krimpen
  • Ondersteuning bij Diastasis Recti
  • De buikwikkel houdt het hele buikgebied lekker warm
  • Emotionele ondersteuning. De buikwikkel geeft een beschermend geborgen gevoel en kan helpen als de nieuwe mama overvallen wordt door alle emoties na de geboorte.

Het beste resultaat bereik je door 12-24 uur per dag ingebonden te zijn gedurende minimaal 5- 10 dagen en tot 6 weken postpartum. Na zes weken is het aanbevolen om bekkenbodem oefeningen en low impact buikspieroefeningen toe te voegen.

Het buik binden vindt in de kraamperiode bij de nieuwe mama thuis plaats (eventueel in het ziekenhuis of kraamhotel). Natuurlijk zorgen wij voor voldoende uitleg, zodat je zelfstanding of samen met jouw partner in de postpartum periode kunt binden.

Het buik binden kan ook na een keizersnee! Na ongeveer vijf weken helingtijd, als de incisie genezen en rustig is. Dit is wel al iets later in de postpartum periode, maar nog steeds geeft de binding veel voordelen.

Het lichaam wordt eerst op de buikbinding voorbereid door moxa en castorolie pakking

Moxa behandeling

Moxa is een geperste stick van bijvoetkruid dat, wanneer aangestoken, heel erg warm wordt. De hete moxa stick wordt dan enige tijd boven bepaalde punten van de rug en buik gehouden. De behandeling is bedoeld om de Chi energie in het postpartumlichaam op te wekken en de warmte weer terug te brengen. Chi betekent levensenergie. Het is het centrale principe in de traditionele Chinese geneeskunde. Het stimuleert door inwendige verwarming de activatie van de energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Dit geeft zijn doorwerking voor de bloedsomloop en de vitale energie in het rug/heup en buikgebied. De warmte van de moxa stick is intens en rustgevend.

Castor olie buikpakking

De castor olie wordt gewonnen uit de vrucht van de wonderboom (Ricinus). Het is een wat dikkere stroopachtige olie. Een postpartum lichte buikmassage met castor olie helpt de organen om terug te komen op hun normale positie. Ook helpt het om de melkproductie te verhogen. Eveneens herstel bij een keizersnee. Wij maken gebruik van castor olie gecombineerd met de volgende essentiële oliën; patchouli en mandarijn.

Patchouli: bevordert de vochtafvoer in het lichaam, is verwarmend, brengt evenwicht en stabiliteit. Patchouli helpt je je eigen weg te gaan, om begrip naast je te laten. Het werkt ook versterkend bij zwakte, ziekte.

Mandarijn: kalmeert, versnelt de afvoer van gif-afvalstoffen, helpt bij spijsverteringsproblemen, kramp, zuivert de huid. Blijmakend.

Volg ons!